Valaistus kodeissa

02.12.2020

Valaistus, hyvin tärkeä aihe, josta sain toiveita kirjoittaa blogiin. Valaistus on suunnittelussa ajankohtainen aina. Se on tärkeä huomioida jo suunnitteluvaiheen alkumetreillä, niin että se toimii kokonaisuutena myös näinä pimeimpinä kuukausina. Poimin tähän niitä toiveita ja näkökulmia jotka usein nousevat esille kodin sisätilojen valaistuksia mietittäessä.

VALON VAIKUTUS sisustusta suunniteltaessa on tärkeä elementti. Sävyt vaihtelevat riippuen valaistuksesta ja tilasta, vielä sen lisäksi että näemme ja koemme sävyjä usein eri tavoilla. Esimerkiksi seinän sävy on eri luonnonvalossa kuin sisävalaistuksessa. Suunnittelijana on mielenkiintoista auttaa näissä ratkaisuissa ja valo tuo upeita tasoja kotien sisustuksiin.

LUONNONVALO on ensimmäinen kodeissa mietittävä, kaunis ja tärkein valo. Tämän merkitys on hyvin tärkeä etenkin uudisrakentamisessa. Nykyisin on paljon suuria ikkunoita ja luonnonvalon vaikutus on valtava. Siten myös kaihtimet ja verhot ovat hyvä huomioida kuin ilmansuunnat ovat tiedossa. Luonnonvalon määrä vaikuttaa paljon sävyihin ja valon laatu vaihtelee päivän- ja vuodenajan mukaan.

Hyvä YLEISVALO on tärkeä kodeissa. Meillä on erilaiset toiveet ja näkemykset valaisinten kirkkauden ja käyttökohteiden mukaisesti. Toiset pitävät enemmän lämpimistä ja toiset kylmemmistä sävyistä. Tärkein on löytää sellainen valaistus, joka on itselle kodissa hyvä.

LED valoissa, kuten etsiessäsi polttimoita on hyvä huomioida pari arvoa, joiden avulla on helpompi valita mieleinen valo.

VALON SÄVY, Mitä suurempi K, Kelvin sitä valkoisempi ja kylmempi sävy. Taas pienempi K, Kelvin on keltainen ja lämpimämpi sävy.

Esimerkiksi 2700K (kelviniä) lämmin, keltaisempi valo -4000K (kelviniä) kylmä, valkoisempi valo. Yhtenäisen valaistuksen kodissa saat kun värilämpötilat täsmäävät sen mukaisesti, mitä kotisi yleisvalaistus on! Usein valoja on enemmän päällä päivä aikaan kuin illalla ja tunnelmavalot voivat olla myös halutessasi lämpimämmän sävyisiä.

MIETI, millaisen valon tarvitset?

Tarvitsetko hyvän työpiste valaistuksen, tunnelmallisen lukuvalon tai himmennettävän ruokailutilan valaisimen. Valaisimen tyylillä, kuvulla, materiaalilla ja polttimolla voit vaikuttaa valon määrään, sävyyn ja kohdistukseen. Näissäkin voit kysyä aina apua sisustussuunnittelijalta tai valaisinliikkeistä.

VALON MÄÄRÄ, Tämä toinen tärkeä arvo valaisinostoksilla on Lm, Lumen. Toisinsanoen suuri Lumenarvo antaa suuremman määrän valoa kuin pieni Lumen.

Muista myös LAATU, tässäkin asiassa tärkeä. Laadukas led palaa pitkään ja valaisimen polttoikiä vertailemalla voit valita kestävän polttimon.

KERROKSELLISUUS valaistuksessa on hyvä lisäarvo sisustuksessa. Erilaisilla valaisimilla luot erilaisia tunnelmia. Etenkin näin joulukuussa valojen määrä viimeistään lisääntyy ja niillä saadaan luotua kodikkuutta ja miellyttävää joulun tunnelmaa.

SIJOITTELU, Voit vaikuttaa tilan ilmeeseen myös sillä, mihin korkeuteen valaisimet sijoitat. Siihen ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Tilan ja valaisimen mittasuhteet ratkaisevat paljon. Valaisimen kuvun läpikuultavuus ja peittävyys vaikuttavat myös ripustuskorkeuteen. On suuri ero valaiseeko valaisin tasaisesti ympärilleen vai luoko se valokeilan alaspäin.

Riippuu siis paljon valaisimesta ja käyttökohteesta, mikä on oikea ripustuskorkeus. Johdolla voi helposti säätää korkeutta ja muuttaa valaisimen ilmettä rennompaan tai eleettömään suuntaan. Esimerkiksi noin metrin vapaa tila päydän pinnasta jättää tilaa työskennellä ja syödä pöydässä valaisimen häiritsemättä. Korkeassa tilassa valaisin voi valon määrästä riippuen olla selkeästi korkeammallakin.

Oletko ajatellut, että myös kynttilät ovat osa valaistusta. Jonka myötä TURVALLISUUS on yksi tärkeä pointti. On mukava myös pienten ja ikäihmisten kannalta että turvallisia koristevaloja löytyy nykyisin paljon valikoimasta. Ajoittain on myös tärkeä tarkastaa etenkin vanhat valaisimet.

Toivottavasti tästä on apua seuraavaan valaisinostokseesi!

Tunnelmallista joulukuun alkua!

2 comments on “Valaistus kodeissa”

    1. Kiitos teille palautteesta! Mukava jos saitte hyödyllisiä vinkkejä kodin valaistukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muita blogikirjoituksia

05.03.2021
Moodboardin materiaalit

Moodboardin kokoaminen on ollut osa suunnitteluani, esittäessä materiaaleja kohteesta vastaavalle yritykselle ja asiakkaalle. Nämä blogin moodboardit ovat koosteita yhteistyöstä Castro Kodit Oy: lle, heidän tuleviin kohteisiinsa. Mikäli kiinnostuit, käy lukemassa lisää- http://www.castrokodit.fi Kuinka suunnittelijana kokoan moodboardin ja mitä taustatyötä sen takana on? Moodboardit ovat siitä mukavia, että niistä pääsee aika nopeasti kiinni ajatukseen, millaista tyyliä […]

02.12.2020
Valaistus kodeissa

Valaistus, hyvin tärkeä aihe, josta sain toiveita kirjoittaa blogiin. Valaistus on suunnittelussa ajankohtainen aina. Se on tärkeä huomioida jo suunnitteluvaiheen alkumetreillä, niin että se toimii kokonaisuutena myös näinä pimeimpinä kuukausina. Poimin tähän niitä toiveita ja näkökulmia jotka usein nousevat esille kodin sisätilojen valaistuksia mietittäessä. VALON VAIKUTUS sisustusta suunniteltaessa on tärkeä elementti. Sävyt vaihtelevat riippuen valaistuksesta […]

28.10.2020
Lukunurkkaus

Tämän lastenhuoneen sisustuksessa yhdeksi toiveeksi nousi erityisesti paikka, jossa voisi uppoutua lukemaan rauhassa kirjoja. Upeaa! Tällaisen toiveen toteuttaminen on ehdottomasti tärkeää, lukeminen on arvokasta ja rikastuttavaa. Olen itsekin rakastanut kirjoja lapsena, eikä tuo rakkaus ole minnekään kadonnut, vaikka aika ja äänikirjat ovat vallanneet osansa. Pidän edelleen hyvistä kirjoista, joiden maailmaan voi sukeltaa, joita ei malttaisi […]

13.10.2020
Tervetuloa Mo´n blogiin!

Hei! Tervetuloa lukemaan Modisainin, lyhyemmin, Mo´n blogia. Tästä blogista löydät jatkossa muunmuassa sisustusaiheisia tekstejä, joita kirjoitan sisustussuunnittelijana ja muotoilijana sekä omasta näkökulmastani. Teksteissä pureudun suunnittelussa eteen tulleisiin, tavallisiin seikkoihin. Blogitekstit antavat parhaimmillaan mahdollisuuden uusille ideoille ja ajatuksille, joten lämpimästi tervetuloa mukaan! Täytyy sanoa että hieman jännittää aloittaa blogia! Samalla olen myös hyvin innoissani. Usein sisustukseen […]

Tietosuoja
© Modisain